Placuszki pieczone z kukurydzą

Przepis dnia 2017-09-21
Placuszki pieczone z kukurydzą
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Pożywna i szybka przekąska, prosta w przygotowaniu. Idealna kiedy zostaje nam troszkę za dużo ugotowanych ziemniaków, albo pół puszki kukurydzy po zrobieniu sałatki albo po prostu mamy na nie ochotę.

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 dużej puszki kukurydzy (ok. 160 g)
  • 80 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Do ugotowanych przestudzonych ziemniaków dodajemy kukurydze, jajko, starty żółty ser oraz przyprawy. Możemy dodać odrobinę soli ale jeśli ziemniaki gotowały się w osolonej wodzie to nie ma takiej potrzeby. Wszystko razem mieszamy.

  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę, następnie ją rozgniatamy łyżką tak aby powstały placuszki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25-30 minut. Placuszki muszą się mocno zarumienić. Podajemy obsypane szczypiorkiem oraz sosem czosnkowym bądź keczupem.

Komentarze do przepisu (8)

grazka950 18 września 2017
fajne połączenie,zagości u mnie na najbliższej imprezce :)
newsweek 20 września 2017
Znakomita przekąska na spotkanie ze znajomymi :-)
Nevermore 20 września 2017
To będzie HIT jesieni :)
Pysznie się zapowiada , mniaaaam ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 dużej puszki kukurydzy (ok. 160 g)
  • 80 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypiorek
Składniki