Placuszki kokosowe z jabłkiem

Placuszki kokosowe z jabłkiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maczanka
Na śniadanie do kawy lubimy zjeść chrupiące i jeszcze ciepłe placuszki z owocami. Dziś wykorzystałam do nich wiórki kokosowe. Są to placuszki, które na pewno zamaskują miłośnikom kokosu. Możemy ubić też bitą śmietanę z mleka kokosowego, która na pewno wzmocni pyszny kokosowy smak.

Składniki

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurty naturalnego lub greckiego
  • Pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki razowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 twarde jabłka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
  • Świeże owoce
  • Opcjonalnie mleko kokosowe do ubicia śmietany kokosowej

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce
    Do miski dodać resztę mokrych składników i dokładnie wymieszać
    Obrać dwa jabłka i pokroić w kostkę
    Jabłka dodać do masy

  2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub rzepakowy
    Nakładać dużą łyżką masę i smażyć z 2 stron aż będą rumiane
    Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu
    Podawać jeszcze cieple posypane cukrem pudrem, przybrane świeżymi owocami
    Można też ubić śmietanę z mleka kokosowego i podać jako dodatek

Składniki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurty naturalnego lub greckiego
  • Pół szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki razowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 twarde jabłka
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
  • Świeże owoce
  • Opcjonalnie mleko kokosowe do ubicia śmietany kokosowej
Składniki