Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe, bezglutenowe placuszki z ekspandowanego amarantusa. Dzięki jego zawartości, placuszki mają wiele wartości odżywczych, są niezwykle puszyste, mięciutkie, smaczne i bardzo aromatyczne. Przygotowuje się je błyskawicznie! Są świetną, pełnowartościową przekąską i śmiało można nimi zastąpić pieczywo. Dobrze sprawdzają się jako śniadaniowy dodatek do owsianki. Można je także przyrządzić w wersji wytrawnej, dodając do środka zioła czy oliwki. Dzisiejsza wersja jest na słodko, ale zdrowo, gdyż zamiast zwykłego cukru dodałam ksylitol (cukier brzozowy). Serdecznie polecam! :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Dwa całe jajka z dodatkiem szczypty soli i 2 łyżek cukru brzozowego, ubijamy dokładnie mikserem do momentu, aż masa powiększy swoją objętość i stanie się puszysta.
Do miski wsypujemy 2 pełne szklanki ekspandowanego amarantusa...
... a następnie dodajemy do niego ubite jaka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak powstałą masę nakładamy porcjami za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środek każdego placuszka wkładamy suszoną żurawinę.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut. Pieczemy do momentu lekkiego zarumienienia.
Po tym czasie wyjmujemy placuszki i odczekujemy kilka minut, aby delikatnie stwardniały. Życzę smacznego! :)