Placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane z serem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kamamp
Takie kotlety będą doskonałym dodatkiem do gulaszu czy potrawki. Można je również podawać z dowolnym, ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g twarogu półtłustego (ale nie serka kremowego)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę do dużej miski (lub utłucz tłuczkiem). Cebulę drobno posiekaj i zrumień na maśle. Do przestudzonych ziemniaków dodaj przeciśnięty przez praskę (lub zmielony w maszynce) biały ser, zrumienioną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Formuj niewielkie kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.

Komentarze do przepisu (2)

gaja11 08 lutego 2016
Jeśli smakują tak jak wyśmienicie wyglądają to super. :))
martuskam 06 kwietnia 2016
Przepis podobny do farszu na ruskie pierogi
Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g twarogu półtłustego (ale nie serka kremowego)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki