Placki ziemniaczane z mozzarellą

Placki ziemniaczane z mozzarellą
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Lubicie placki ziemniaczane ? Jeżeli tak z wielką przyjemnością podam wam przepis na moje wymyślone placki ziemniaczane, zapytacie dlaczego wymyślone już tłumacze do ciasta ziemniaczanego dałam starty ser mozzarella i tak razem smażyłam

Składniki

  • 1,170 kg ziemniaków młodych 10 średnich sztuk,
  • 2 średnie cebule 155g obie,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 4 łyżki z górką mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • 150 g sera mozzarella

Przygotowanie

  1. Przygotować ziemniaki obrać je przekroić większe na pół dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody w której były myte. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub maszynką specjalną do tarcia ziemniaków ( my osobiście wolimy placki gdy ziemniaki są tarte ręcznie ), przygotować również ser

  2. Gdy już mamy starte wszystkie ziemniaki dodać do nich całe jajka, sól, pieprz, cebule pokrojoną w dowolnej wielkości kostkę oraz ser mozzarella całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników a następnie wsypać mąkę ( jest to zależne od rodzaju i odmiany ziemniaków czasami są takie że w ogóle nie ma potrzeby dosypywania mąki ), również dokładnie wymieszać

  3. Jak już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane z serem na patelnię wlać oleju trochę powyżej dna rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta smażyć z obu stron lekko przekręcając na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu jeden na drugim ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będą się rozwalać )

  4. Placki wyszły przepyszne mega chrupiące a w środku miękkie i delikatne dzięki dodanemu sera mozzarella. U nas obowiązkowo z kwaśną śmietaną i cukrem ale każdy może jeść z czym lubi. Takie placki można zajadać na gorąco jak również kiedy ostygną

Składniki
  • 1,170 kg ziemniaków młodych 10 średnich sztuk,
  • 2 średnie cebule 155g obie,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 4 łyżki z górką mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • 150 g sera mozzarella
Składniki