Placki ziemniaczane z kwaszoną kapustą

Placki ziemniaczane z kwaszoną kapustą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Kiszona kapusta w plackach ziemniaczanych to dobry pomysł na uatrakcyjnienie i zmienienie smaku w plackach.

Składniki

  • 350 g obranych ziemniaków
  • 170 g kwaszonej kapusty
  • ok. 50 g cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i razem z obraną cebulą ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy i siekamy.

    Wszystko umieszczamy w większej misce, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy z obu stron.

    Placki można posypać cukrem lub podawać z jogurtem, kwaśną śmietaną posypaną koperkiem.

Komentarze do przepisu (6)

Ignac 16 lutego 2017
Ale kapusty się nie kwasi (nie wrzuca do kwasu), a kisi (robi się kiszonkę). Warto zapamiętać taki drobny... Czytaj całość »
Ale kapusty się nie kwasi (nie wrzuca do kwasu), a kisi (robi się kiszonkę). Warto zapamiętać taki drobny szczegół.
KORAL 16 lutego 2017
A w sklepie masz kiszoną, czy kwaszoną ( octem )? Warto zwrócić uwagę na ten szczegół. Pozdrawiam :)
Ignac 17 lutego 2017
Ja zawsze kupuję świadomie, chodzę tam gdzie sprzedają prawdziwą, kiszoną kapustę. Nie kupuję podróbek.... Czytaj całość »
Ja zawsze kupuję świadomie, chodzę tam gdzie sprzedają prawdziwą, kiszoną kapustę. Nie kupuję podróbek. Jeśli ktoś nie potrafi zrobić najzwyklejszej kapusty kiszonej lub nie chce poświęcić czasu na prawidłowy proces produkcyjny, to idzie na skróty. I wtedy nie liczy się jakość, a kasa.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 350 g obranych ziemniaków
  • 170 g kwaszonej kapusty
  • ok. 50 g cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
Składniki