Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi

Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Do placków użyłam mrożone borowiki. Placki pachną świeżymi grzybami i są smaczne.

Składniki

  • Ziemniaki 5 szt. (duże)
  • Grzyby leśne 3 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Papryka czerwona 1/3 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tłuszcz do smażenia
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę, grzyby pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na tłuszczu. Następnie ostudzić, dodać do masy ziemniaczanej, przyprawić do smaku, wbić jajko, wsypać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Składniki
  • Ziemniaki 5 szt. (duże)
  • Grzyby leśne 3 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Papryka czerwona 1/3 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tłuszcz do smażenia
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.
Składniki