Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I kolejny mój eksperyment mnie nie zawiódł a wręcz zaskoczył. Są na pewno zwolennicy dyni, więc zapraszam po przepis bardzo miło was zaskoczy. Placki są bardzo chrupiące i smaczne, można je jeść na słodko, słono lub z gulaszem. Miałam już dość zwykłych placków ziemniaczanych a że mam świeżą dynię na zupkę mleczną którą uwielbiamy więc kawałek ucięłam i myślę sobie dodam do placków było warto.
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32503
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 422
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32503
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 422
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć pokroić na mniejsze części i osuszyć na durszlaku ( aby ociekła woda ), przygotować również dynię i cebulę.
Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków lub za pomocą maszynki ( my wolimy tarte ręcznie ).
Gdy już wszystko mamy starte dodać jajka, mąkę sól i pieprz, wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki na gładką masę.
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go, kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor, (trzeba smażyć na wolnym ogniu ponieważ dynia ma tendencję do przypalania, broń boże nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać ).
Placuszki wyszły bardzo smaczne u mnie jadamy z kwaśną śmietaną i cukrem ale polecam je jeść kto z czym lubi.