Placki ziemniaczane na bogato

Placki ziemniaczane na bogato
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Uwielbiam placki ziemniaczane i mogłabym je jeść codziennie:) Wiadomo, że często przygotowywane według jednego przepisu szybko mogą się znudzić, dlatego zawsze dodaję jakiś nowy składnik. Dziś polecam placki ziemniaczane z kiełbasą i czerwoną papryką.

Składniki

  • ziemniaki obrane 60 dag
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona mała 1 szt
  • kiełbasa śląska 1 szt
  • jajko 1 szt
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cebulę i czosnek starte na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i pestek a z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy też mąkę, majeranek, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje przygotowanej masy i spłaszczamy formując placek. Smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.

  2. Placki serwujemy na ciepło z gęstą śmietaną, sosem tatarskim lub wielkopolskim gzikiem:) Możemy też podawać z warzywną surówką:)

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 01 czerwca
Swietny pomysl i dobor skladnikow!
ErJot 01 czerwca
Dziękuję:)
Składniki
  • ziemniaki obrane 60 dag
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona mała 1 szt
  • kiełbasa śląska 1 szt
  • jajko 1 szt
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Składniki