Placki ziemniaczane

Przepis dnia 2017-02-27
Placki ziemniaczane
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smak dzieciństwa. Można je podawać z kwaśną śmietaną. U mnie w rodzinnym domu jednak podawało się je zawsze tylko posypane cukrem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz. Umyj pod bieżącą wodą.

  2. Połowę z nich zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Drugą część na tarce o małych oczkach.

  3. Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody na sitku.

  4. Dodaj jajka, mąkę i startą na tarce cebulę. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po dwie łyżki masy. Smaż na złoty kolor z obydwu stron.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 18 lutego 2017
<3 Ubóstwiam <3
Pobitegarybarbary 20 lutego 2017
Ja również:)
Składniki
Składniki