Placki z młodych ziemniaków z boczkiem i cebulą.

Placki z młodych ziemniaków z boczkiem i cebulą.
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Chrupiące placki usmażone z młodych ziemniaków.

Składniki

  • młode duże ziemniaki 4 szt.
  • świeży boczek wieprzowy 10 dag
  • cebula 1 szt. mała
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek mała łyżeczka
  • jajko kurze 1 szt.
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Pokrojony w kostkę boczek i cebulę smażymy na patelni do lekkiego zarumienienia się skwarek.Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do masy ziemniaczanej dodajemy ostudzone skwarki z cebulą, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby składniki dobrze się połączyły. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, nagrzewamy go i układamy łyżką masę ziemniaczaną formułując z niej placki. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączamy każdy placek w papierowych ręczniczkach. Placki możemy podawać z gęstą, kwaśną śmietaną, naturalnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem, albo zajadać bezpośrednio po usmażeniu bez żadnych dodatków.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 12 maja
Na bogato! a jakie chrupiace!
Docherro 13 maja
Pyszne:)
Składniki
  • młode duże ziemniaki 4 szt.
  • świeży boczek wieprzowy 10 dag
  • cebula 1 szt. mała
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek mała łyżeczka
  • jajko kurze 1 szt.
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
Składniki