Placki z cukinii z serem plesniowym typu lazur

Placki z cukinii z serem plesniowym typu lazur
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tunaCooking
Jak każda przekąska tego typu, nie należą one do dań dietetycznych i lekkich, ale chyba każdy ma czasami taki dzień, że musi zjeść coś cięższego, co dostarczy ogromnej ilości kalorii. Ich smak zdecydowanie jest wart dodatkowych 40 minut na siłowni lub basenie.

Składniki

  • duża cukinia, 1 szt.
  • jajko, 2 szt.
  • ser pleśniowy niebieski, 100 g
  • średniej wielkości cebyla, 1 szt.
  • mąka, 50 g
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wymytą cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy solą (należy uważać, żeby nie solić za dużo, bo lazur jest te bardzo słony. Jest to nam potrzebne tylko do odcedzenia wody z cukinii). Startą, posoloną cukinię odstawiamy na durszlaku na ok. godzinę do obcieknięcia jak największej ilości płynu.

  2. Drobno posiekaną cebulę, dwa jajka i pieprz do smaku dodajemy do cukinii. Wszystko mieszamy i na sam koniec wrzucamy ser pokrojony w drobną kostkę. Mąkę dosypujemy, aż do otrzymania konsystencji na tyle zwartej, że placek nie rozleje się na patelni.

  3. Placki smażymy na oleju z dwóch stron aż będą miały ładny złoty kolor.

  4. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, śmietaną lub kefirem.

Komentarze do przepisu (4)

joanna78 23 lipca 2013
To jest pycha
konhambos 12 maja 2014
proste i pyszne
mironina 04 lipca 2014
pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • duża cukinia, 1 szt.
  • jajko, 2 szt.
  • ser pleśniowy niebieski, 100 g
  • średniej wielkości cebyla, 1 szt.
  • mąka, 50 g
  • sól, pieprz
Składniki