placki z cukinii z marchewką

Przepis dnia 2018-04-09
placki z cukinii z marchewką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
bardzo smaczna i szybka w zrobieniu przekąska, polecam również tym, co w cukinii nie gustują - szybko zmienią zdanie :)

Składniki

  • 2 nieduże cukinie
  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce o dużych oczkach. Nie wydrążałam gniazd nasiennych, ponieważ nie były przerośnięte.
    Kiedy mamy dużą cukinię warto jednak wydrążyć nasiona.

    Posoliłam i odstawiłam na chwilkę by cukinia puściła sok.

  2. Marchewkę i cebulę starłam na tej samej tarce.

  3. Odcisnęłam cukinię z nadmiaru soku i połączyłam z marchewką i cebulą. Wbiłam jajko i dodałam mąkę ziemniaczaną.

  4. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

    Wszystko dokładnie wymieszałam.

  5. Masę wykładałam łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem.
    Smażyłam do uzyskania złoto - brązowego koloru z jednej i drugiej strony.

  6. Placuszki podawałam z sosem czosnkowym.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 05 kwietnia 2018
SUPER rzecz i jaka odmiana smakowa od tych z ziemniaków :) Pycha :D
Maudie 05 kwietnia 2018
Pysznie się prezentują :)
gochna55 07 kwietnia 2018
Teraz tylko czekam na młodą cukinię. Kocham to warzywko pod każdą postacią. Fajny przepis. Dzięki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 nieduże cukinie
  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
  • olej do smażenia
Składniki