Placki z Cukinii

Placki z Cukinii
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tysiak
Fajny pomysł na szybki obiad, lub dodatek do jakiejś zupki.

Składniki

  • cukinia, 1 szt.
  • mąka, 1 szklanka
  • jajko, 1 szt.
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cukinię trzemy na tarce, solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Gdy puści wodę odsączamy ją, wbijamy jajko, dosypujemy mąki, pieprzymy i wszystko dobrze mieszamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, łyżką nakładamy placki na patelnię, smażymy aż się zarumienią.

  3. Placki są bardzo delikatne w smaku, więc można je podać polane sosem pomidorowym lub keczupem. Nadają się również jako dodatek do zupy pomidorowej :)

Komentarze do przepisu (5)

babciaaneczka 26 sierpnia 2011
Bardzo dobre, delikatne placki.
mar10iola 26 sierpnia 2011
Ja robię podobne, ale nie trę cukinii tylko kroję ją w plastry szerokości ok. 1 cm, tłukę delikatnie... Czytaj całość »
Ja robię podobne, ale nie trę cukinii tylko kroję ją w plastry szerokości ok. 1 cm, tłukę delikatnie tłuczkiem do mięsa, obsypuję przyprawami; i smażę w jajku i bułce tartej.
kryska 26 sierpnia 2011
bardzo lubie placki z cukini ,ale ja do 1 duzej cukini dodaje 1 lyzke maki
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia, 1 szt.
  • mąka, 1 szklanka
  • jajko, 1 szt.
  • sól, pieprz
Składniki