Placki z cukinii

Przepis dnia 2019-07-12
Placki z cukinii
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
W sezonie na cukinię często robię takie oto placuszki. Są pyszne!

Składniki

  • 2-3 nieduże cukinie
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Zrywam młodziutką cukinię, żeby nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wtedy całą ze środkiem i skórką. Placki są wtedy kolorowe.

    Cukinię i cebulę starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na godzinkę by cukinia puściła sok

    Po tym czasie odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię - pomocny przy tym mi był cedzak do makaronu.

  2. Wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną, sodę i przyprawiłam do smaku.
    Wszystko wymieszałam i smażyłam na rozgrzanym oleju na brązowo - złoty kolor.
    Usmażone podawałam z sosem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 25 czerwca 2019
Lubimy :-)
fafiatko 25 czerwca 2019
Jakie lekkie i okrąglutkie!
Składniki
  • 2-3 nieduże cukinie
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
  • olej do smażenia
Składniki