Placki z brokuła pieczone w piekarniku

Placki z brokuła pieczone w piekarniku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Złociste placki z chrupiącą skórką w wersji fit. Bardzo szybkie i proste do zrobienia. Idealne na obiad lub sycącą kolację.

Składniki

  • 350 g brokuła (świeży lub mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki tartego sera
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Przygotowanie

  1. Brokuły umyć pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki. Nastawić wodę w garnku. Warzywa wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować do miękkości. Ugotowane brokuły odsączyć z wody i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozdrobnić brokuły, tak aby postała z nich jednolita masa.

  2. Poszatkować cebulę, przecisnąć dwa ząbki czosnku przez praskę i dodać do masy brokułowej. Następnie dodać bułkę tartą, starty ser żółty i dwa jajka. Do ciasta dodać dwie łyżki oleju oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wszystkie składniki starannie połączyć za pomocą łyżki.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zmoczyć ręce odrobiną wody. Z powstałej masy kształtować niewielkie kotlety. Piec przez około 15 minut z każdej ze stron.

Składniki
  • 350 g brokuła (świeży lub mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki tartego sera
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
Składniki