Placki na sodzie

Placki na sodzie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • łyżeczka sody
  • szklanka maślanki
  • sól

Przygotowanie

  1. Mąkę , maślankę , sól i sodę po wymieszaniu wyrobiłem na gładką masę.
    Podzieliłem na 8 części i uformowałem owalne placki.
    Opcjonalnie można rozwałkować na dość grube placki.
    Piekłem na rozgrzanej wcześniej żeliwnej patelni , bez tłuszczu.
    Podałem ciepłe z masłem. Można zamiast maślanki dodać kwaśne mleko.
    W oryginale piekło się na piecu kaflowym , na płycie. Masło wiejskie itd.

Komentarze do przepisu (15)

Futka 05 czerwca 2014
Pycha! Proste i szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne :)
Ewaaa 05 czerwca 2014
to są właśnie te placuszki :)))), pyszne !
Konto usunięte 06 czerwca 2014
pamiętam jak dzieckiem byłem i zajadałem się nimi,niepowtarzalny smak:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • łyżeczka sody
  • szklanka maślanki
  • sól
Składniki