Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z makaronu nitki, który pozostał mi nie zjedzony z obiadu. W ten sposób nic się nie marnuje.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 387
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 387
Składniki
Jajko wybiłam do miski i roztrzepałam je widelcem. Następnie wsypałam mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Dolałam mleko i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Można w tym celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem czy owocami.