Placki makaronowe

Placki makaronowe
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Placki z makaronu nitki, który pozostał mi nie zjedzony z obiadu. W ten sposób nic się nie marnuje.

Składniki

  • ok. 1szkl. ugotowanego makaronu nitki
  • 1 jajko
  • 7-8 łyżek mleka
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru zwykłego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Jajko wybiłam do miski i roztrzepałam je widelcem. Następnie wsypałam mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Dolałam mleko i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Można w tym celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem czy owocami.

Składniki
  • ok. 1szkl. ugotowanego makaronu nitki
  • 1 jajko
  • 7-8 łyżek mleka
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru zwykłego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Składniki