Placki kukurydziane

Placki kukurydziane
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Bardzo proste w wykonaniu, co wcale nie ujmuje im smaku

Składniki

  • ziarna kukurydzy, 3 szklanki
  • roztrzepane żółtka, 3 sztuki
  • mąka, 1/4 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • białka ubite na sztywno, 3 sztuki
  • olej, 4 szklanki

Przygotowanie

  1. Wlać żółtka do kukurydzy, dokładnie wymieszać.

  2. Przesiać razem mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia, wsypać do kukurydzy.

  3. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

  4. Podgrzać olej na średnim ogniu do temperatury 180 st.

  5. Wykładać ciasto łyżką na gorący olej. Po usmażeniu jednej strony placków, odwrócić. Wyjmować, gdy się przyrumienią. Podawać odrazu. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (3)

sereberko80 08 października 2010
jadłam już różne placki, głównie na słodko, takie sobie kombinowałam :-) ale takich jeszcze nie jadłam i... Czytaj całość »
jadłam już różne placki, głównie na słodko, takie sobie kombinowałam :-) ale takich jeszcze nie jadłam i musze koniecznie spróbowac :-)
madziak 08 października 2010
nelakornelia jak zwykle mam pytanie:)
Te trzy szklanki ziarna kukurydzy to z puszki rozumiem?
Uwielbiam... Czytaj całość »
nelakornelia jak zwykle mam pytanie:)
Te trzy szklanki ziarna kukurydzy to z puszki rozumiem?
Uwielbiam kukurydzę, całe lato gotowałam kolby i wcinałam z masełkiem i solą, zimą pocieszam się puszkowaną...
Twoje placuszki pewnie smakują wybornie, więc chętnie wykorzystam przepis...
nelakornelia 09 października 2010
tak mogą być z puszki, a latem, gdy kukurydza jest, nawet surowa, chrupka i soczysta, to mogą być jej świeże... Czytaj całość »
tak mogą być z puszki, a latem, gdy kukurydza jest, nawet surowa, chrupka i soczysta, to mogą być jej świeże ziarna, które "dojdą" na patelni podczas smażenia :)
Składniki
  • ziarna kukurydzy, 3 szklanki
  • roztrzepane żółtka, 3 sztuki
  • mąka, 1/4 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • białka ubite na sztywno, 3 sztuki
  • olej, 4 szklanki
Składniki