Placki kopytkowe

Placki kopytkowe
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Jak już wcześniej wspominałam, nie wyrzucamy jedzenia, a przynajmniej staramy się. To dlatego wczoraj usmażyłam placki z ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie. Czasami gotuję ich nawet więcej, aby je jakoś ciekawie wykorzystać. Tym razem pomysł mam od Ani z Glasgow, która jest mistrzynią w wykorzystywaniu resztek. Ale wracając do przepisu, to jest to kolejny przepis z kategorii: Kuchenny recykling. I sprawdził się nad wyraz pysznie. Polecam przy podaniu posypać szczypiorkiem.

Składniki

  • 5 łyżek ugotowanych ziemniaków
  • 1- 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Pieprz, sól
  • olej kokosowy do smażenia/ oliwa/ roślinny/

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, jajko. Zagniatamy. Mąki należy dodawać stopniowo. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Robimy gruby wałek z ciasta i spłaszczamy i tniemy kopytka giganty. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Komentarze do przepisu (1)

ciacho50 20 października 2016
Pyszne i pomysłowe placuszki :)
Składniki
  • 5 łyżek ugotowanych ziemniaków
  • 1- 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Pieprz, sól
  • olej kokosowy do smażenia/ oliwa/ roślinny/
Składniki