Placki brokułowe z sosem grzybowym według Ewy Wachowicz

Placki brokułowe z sosem grzybowym według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Zdrowe i bezglutenowe placki brokułowe z dodatkiem aromatycznego grzybowego sosu. Przepis pochodzi z 431. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 brokuł
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku
  • Sos grzybowy:
  • ½ kg świeżych prawdziwków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki śmietanki 30-36%
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypać do sitka i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie ugotować w wywarze jarzynowym. Wystudzić.

  2. Brokuł podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku (wystarczy minuta). Przełożyć do miski z zimną wodą i lodem. Wyłowić, posiekać i przełożyć do miski.

  3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie i dodać do brokułów. Dorzucić kaszę. Wybić jajka. Dodać jogurt i mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekany koperek. Wymieszać.

  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki uformować placki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 25 minut.

  5. Podawać z sosem grzybowym.

  6. Przygotowanie sosu: grzyby oczyścić i pokroić. Szalotki obrać i posiekać w piórka. Zeszklić na maśle. Dodać grzyby, posolić i usmażyć. Zalać śmietanką. Wymieszać i poddusić. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odparować. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i przełożyć do sosjerki.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 października
Pyszotka:)
Składniki
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 brokuł
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku
  • Sos grzybowy:
  • ½ kg świeżych prawdziwków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki śmietanki 30-36%
  • natka pietruszki
Składniki