Placek cebulowy

Przepis dnia 2014-03-31
Placek cebulowy
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Placek cebulowy to właściwie tarta z cebulą i porem. Jak zwał, tak zwał. Rewelacyjna przekąska, doskonała zakąska - do wina, do piwa. Idealnie sprawdza się jako dodatek do barszczu lub potraw z grilla.

Składniki

  • porcja kruchego ciasta (zobacz inne przepisy)
  • ok. 25 - 30 dag boczku wędzonego
  • 2 cebula (użyłem białej i czerwonej)
  • biała część dużego pora
  • ok. 15 dag pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
  • pół kubka jogurtu
  • 4 - 5 łyżek serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • Pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku.

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w piórka, por w krążki.
    Wrzuć do wrzątku, a po 5 minutach opłucz zimną wodą i odsącz na sicie.

  2. Pokrój boczek w paski i podsmaż na odrobinie tłuszczu (masło lub oliwa).
    Zrumieniony zdejmij z patelni i odsącz na papierze kuchennym.

  3. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę z porem i duś na małym ogniu, aż będą miękkie.
    Dopraw pieprzem.

  4. Kruchym ciastem wylep form do tarty. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz w piekarniku (200 stopni, termoobieg) przez ok. 10 minut. Możesz na cieście położyć kawałek pergaminu i obciążyć go np. grochem, aby się ciasto nie wybrzuszyło.

  5. W misce roztrzep dokładnie serek, jogurt i jajka. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
    Wsyp potarty ser (garść odłóż do posypania tarty), wymieszaj.

    Na podpieczony spód wyłóż uduszone warzywa i boczek.
    Rozłóż równą warstwą i polej masą serowo - jajeczną.
    Posyp wierzch resztą startego sera.

  6. Piecz w 200 stopniach jeszcze ok. 25 - 30 minut, aż masa się zetnie, a wierzch zrumieni.


    Podawaj samodzielnie, jako przystawkę lub np. jako dodatek do zup - u mnie do barszczu.

Komentarze do przepisu (10)

etui 26 marca 2014
Zastanawia mnie cel moczenia cebuli i pora we wrzątku przed smażeniem..
kstr54 26 marca 2014
mmm!bardzo smakowity kasek,no no ..pomyslimy nad tym wynalazkiem, pozdrawiam
Ewaaa 26 marca 2014
pycha !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • porcja kruchego ciasta (zobacz inne przepisy)
  • ok. 25 - 30 dag boczku wędzonego
  • 2 cebula (użyłem białej i czerwonej)
  • biała część dużego pora
  • ok. 15 dag pikantnego żółtego sera (np. cheddar)
  • pół kubka jogurtu
  • 4 - 5 łyżek serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • Pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku.
Składniki