Pizzerinki na panieński wieczór

Pizzerinki na panieński  wieczór
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Smaczna przekąska na panieński wieczór.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Ciepłe mleko ½ szklanki
  • Olej 1 szklanka
  • Drożdże 10 dag
  • Cukier 1 łyżka
  • Jajka 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Sól 1 płaska łyżka
  • Składniki na farsz:
  • Pieczarki ½ kg
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Cebula szalotka 1 szt.
  • Pomidor mięsisty 2 szt.
  • Ser żółty 20 dag
  • Sól i pierz do smaku
  • Zioła prowansalskie
  • Żółtko jaja 2 szt.
  • Śmietana 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże utrzeć z cukrem i dokładnie wymieszać w ciepłym mleku. Następnie wsypać mąkę, dodać resztę składników i wyrobić ciasto rękę przez 15 minut i odstawić na chwilę do podrośnięcia. Na stolnicy wysypanej mąką kształtować ręką pizzeryjki tworząc brzegi. Po czym nakładać przygotowany farsz, posypać startym serem. Brzegi pizzeryjki posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać ziołami prowansalskimi.

  2. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut do zrumienienia.

    Wykonanie farszu:
    Pieczarki, paprykę, szalotkę oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Następnie ostudzić, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić do smaku.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 września
Pyszotka:)
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Ciepłe mleko ½ szklanki
  • Olej 1 szklanka
  • Drożdże 10 dag
  • Cukier 1 łyżka
  • Jajka 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Sól 1 płaska łyżka
  • Składniki na farsz:
  • Pieczarki ½ kg
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Cebula szalotka 1 szt.
  • Pomidor mięsisty 2 szt.
  • Ser żółty 20 dag
  • Sól i pierz do smaku
  • Zioła prowansalskie
  • Żółtko jaja 2 szt.
  • Śmietana 3 łyżki
Składniki