Pizzerinki z podwójnym serem

Pizzerinki z podwójnym serem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Do takich pizzerinek możecie wykorzystać to co zalega Wam w lodówce. Są pyszne i mięciutkie. Myślę, że zadowolą każdego łasucha :) Pamiętajcie tylko, żeby pilnować czasu pieczenia, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli za długo będą się piekły, to nie będą już tak mięciutkie. Z podanych składników wyszło mi 9 pizzerinek.

Składniki

  • 400 g. mąki pszennej
  • 220 g. ciepłej wody
  • 25 g. drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki:
  • 300 g. pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plastrów szynki
  • kilka plastrów salami
  • 200 g. sera żółtego
  • keczup (użyłam swojego z cukinii)
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do ciepłej wody. Dodać cukier i wymieszać.
    Odstawić na 15 minut. Wsypać. mąkę, sól i dodać olej. Wyrobić.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

  2. Cebula pokroić, podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek,
    a następnie pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę podsmażyć i dodać
    pokrojoną szynkę i salami. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
    Smażyć jeszcze kilka minut. Żeby woda odparowała.

  3. Ser zetrzeć na tarce.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką.
    Rozwałkować i wycinać okrągłe pizzerinki. Ja zrobiłam to foremką do pierogów.
    Mam akurat taką, która jest za duża do pierogów, a tu fajnie się sprawdziła.
    Wycięte koła, dodatkowo delikatnie rozciągnęłam.
    Tak przygotowane koła przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Następnie posmarować keczupem, na keczup wyłożyć trochę sera.
    Na ser wyłożyć podsmażone pieczarki z szynką i ponownie posypać serem.

  4. Gotowe pizzerinki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni
    i piec 10-12 minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 08 października
coś dla moich domowników :)
Składniki
  • 400 g. mąki pszennej
  • 220 g. ciepłej wody
  • 25 g. drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki:
  • 300 g. pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plastrów szynki
  • kilka plastrów salami
  • 200 g. sera żółtego
  • keczup (użyłam swojego z cukinii)
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz, oregano
Składniki