Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Chillnezka
Tydzień bez ciasta francuskiego, to tydzień stracony ;-) Dzisiaj postanowiłam przygotować mini pizzerinki i ułożyć na nich moje ulubione składniki. Właśnie patrzę na pusty talerz, gdzie jeszcze przed momentem leżały i widzę tylko malutkie, prawie przezroczyste płatki. Bo tak, jak jedząc pączka, nie da się nie umazać ust lukrem, tak jedząc ciasto francuskie, nie da się nie nakruszyć :-)

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego świeżego
  • 16 zielonych nadziewanych papryką oliwek
  • kawałek sera Gorgonzola (8 łyżeczek)
  • 4 duże plastry kiełbasy salami
  • 5 suszonych pomidorów w oliwe
  • 4 plastry żółtego sera morskiego
  • sos paprykowy lub chilli

Przygotowanie

  1. Suszone pomidory pokroić na drobne paseczki, każdy plaster salami na cztery części, oliwki przekroić delikatnie na pół tak, aby nie wyleciała z nich papryka, ser żółty przekroić na 2 lub 3 części.
    Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na 8 prostokątów, każdemu zawinąć lekko brzegi dowolną techniką (można przyszczypnąć rogi i robić falbanki, można spróbować zrobić pontoniki ;-) ).
    Na każdym kawałku rozsmarować 1 łyżkę sosu paprykowego, ułożyć 2 ćwiartki salami, na to na środku 1 łyżeczkę sera Gorgonzola (ewentualnie inny typu blue), obsypać suszonymi pomidorami i zakończyć kawałkiem żółtego sera.

  2. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza 15 - 20 minut, wyciągać, jak brzegi będą zrumienione.
    Najlepiej smakują na gorąco, jak pizza.
    Jeśli ktoś uwielbia sos chilli, jak ja, nie żałować sobie i polać obficie po wierzchu :-)

Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 26 stycznia 2018
Ciekawy pomysł podsunęłaś na "leniwą sobotę" ;) Wszystkie składniki są w lodówce, więc co? Chyba... Czytaj całość »
Ciekawy pomysł podsunęłaś na "leniwą sobotę" ;) Wszystkie składniki są w lodówce, więc co? Chyba radzisz to zrobić, bo innego wyjścia nie widzę xD
Chillnezka 27 stycznia 2018
I jak, zrobiłeś? Na leniwą sobotę w sam raz, prawie zero roboty, ser można leżąc kruszyć palcami ;-)
Nevermore 27 stycznia 2018
A jak, było robione w 10 rąk, no prawie xD
Ja co prawda tak trochę z boku, bo choróbsko jeszcze trzyma, ale... Czytaj całość »
A jak, było robione w 10 rąk, no prawie xD
Ja co prawda tak trochę z boku, bo choróbsko jeszcze trzyma, ale wprawne oko wszystko nadzorowało ;)
Wyszło super, a na "francuzie" pizza smakuje zaj... no wiesz, co mam na myśli hehe.
Super chruper :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 płat ciasta francuskiego świeżego
  • 16 zielonych nadziewanych papryką oliwek
  • kawałek sera Gorgonzola (8 łyżeczek)
  • 4 duże plastry kiełbasy salami
  • 5 suszonych pomidorów w oliwe
  • 4 plastry żółtego sera morskiego
  • sos paprykowy lub chilli
Składniki