Pizzerinki

Pizzerinki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne , podzielne , doskonałe do pracy i na poczęstunek.

Składniki

  • Ciasto: * 1/4 kostki świeżych drożdży * 300 g mąki pszennej * Szczypta soli
  • * 2 łyżeczki cukru * Plasterek margaryny około 2/3 cm
  • * Około pół szklanki letniego mleka( nie koniecznie zużyjesz całe) * 1 jajko
  • Farsz: *Około 250 g pieczarek * 1 duża cebula * 30 dkg ulubionej szynki
  • * Sól i pieprz mielony * Olej
  • * Można do farszu dodać paprykę Dodatkowo około 25 dkg żółtego sera , który ścieram na dużych oczkach.
  • Sos pomidorowy:
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ( 3-4) ,
  • , 1 ząbek czosnku , obrany i przeciśnięty przez praskę
  • po pół łyżeczki oregano i bazylii ,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek , sól , pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Zaczyn z drożdży.

    Drożdże wkładam do wysokiego kubka , dodaję 1 łyżeczkę cukru , około 1 łyżki mąki i ciepłym mlekiem rozrabiam na jednolitą masę , taką żeby swobodnie spływała po łyżce. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam aż urośnie cały kubek.

    Robimy Ciasto.

    Mąkę wsypuję do miski . Dodaję jajko , cukier , szczyptę soli , wyrośnięte drożdże , dodaję rozpuszczoną przestudzoną margarynę i podlewając ciepłym mlekiem wyrabiam jednolite ciasto (około 10 minut) . ciasto nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje to podsypujemy mąką.

    Wyrobione ciasto przykrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte , odrywam po kawałku ciasta , formując kulki a następnie spłaszczając formuję owal . Robię tak do wyczerpania ciasta .

    Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekam przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni .


    Jak robię farsz:

    Na patelni na rozgrzanym oleju podduszam obrane i pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki , cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę również pokrojoną w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę około 10 minut .

  2. Pomidorowa baza :

    Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ( 3-4) , 1 ząbek czosnku , obrany i przeciśnięty przez praskę , po pół łyżeczki oregano i bazylii , 1 łyżka oliwy z oliwek , sól , pieprz do smaku. Całość mieszam do połączenia składników.

    Składamy :

    Na podpieczone pizzerinki nakładam sos pomidorowy i dokładnie rozsmarowuję . Następnie nakładam przygotowany farsz i posypuję startym na grubych oczkach żółtym serem .

    Tak przygotowane układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , wstawiam na około 10 minut na 180-200 stopni .



    * Każdy może dodać swoje ulubione dodatki. Układamy je na farsz i posypujemy serem .

Składniki
  • Ciasto: * 1/4 kostki świeżych drożdży * 300 g mąki pszennej * Szczypta soli
  • * 2 łyżeczki cukru * Plasterek margaryny około 2/3 cm
  • * Około pół szklanki letniego mleka( nie koniecznie zużyjesz całe) * 1 jajko
  • Farsz: *Około 250 g pieczarek * 1 duża cebula * 30 dkg ulubionej szynki
  • * Sól i pieprz mielony * Olej
  • * Można do farszu dodać paprykę Dodatkowo około 25 dkg żółtego sera , który ścieram na dużych oczkach.
  • Sos pomidorowy:
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ( 3-4) ,
  • , 1 ząbek czosnku , obrany i przeciśnięty przez praskę
  • po pół łyżeczki oregano i bazylii ,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek , sól , pieprz do smaku.
Składniki