Pizza wiejska

Pizza wiejska
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
tanie
Przedstawiam moją propozycję na to jak powinna wyglądać i smakować pizza wiejska;). Oczywiście na cieście bez wyrastania. Całkiem sporo na niej dodatków, jest naprawdę smaczna a przepis wart wypróbowania.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąkI
  • 1/2 szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • kilka plasterków kiełbasy
  • 150g tartej mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 pieczarki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.

  2. smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem. Wykładamy mozzarellę, kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki.

  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.

Składniki
  • 1,5 szklanki mąkI
  • 1/2 szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • kilka plasterków kiełbasy
  • 150g tartej mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 pieczarki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany
Składniki