Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozkruszamy dodajemy oliwę odrobinę mleka sól i cukier mieszamy.
Powinna być gęstość słodkiej śmietanki. Odstawiamy na ok. 10 min., jak podrosną to mamy dobre drożdże, jak nie to nie warto z nich nic robić.
Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki. Ja robię w misce. Dolewamy mleko i wodę i wyrabiamy ręką ciasto. Nie powinno być zbyt gęste. Jeśli takie jest dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy, jak już pisałam, do momentu, aż ciasto odstaje od ręki. I powstają pęcherzyki powietrza na cieście.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu:
Pieczarki płuczemy, jak młode nie obieramy, kroimy w duże plastry i razem z pokrojoną cebulką dusimy do momentu, aż odparują. Solimy i pieprzymy do smaku.
Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Przygotowanie sosu:
Do koncentratu pomidorowego dajemy ketchup, przyprawy i suszone pomidory, wszystko blendujemy.
Przygotowanie sosu czosnkowego:
Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy.
Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy.
Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym.
Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami.
Całość posypujemy pieczarkami. Można posypać jeszcze oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w sosie.
Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min temp. 200 stopni.
Pod koniec pieczenia, kiedy widzimy ,że cisto jest gotowe, posypujemy żółtym serem.
Ser posypany wcześniej, za bardzo się przypiecze i nie będzie smaczny.
Teraz pozostaje już tylko degustacja.
Komentarze do przepisu (2)