Pizza

Pizza
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Polecam przygotowanie pizzy. Ciasto zrobi każdy , nawet ten kto nigdy tego nie robił. Dodatki dodałam takie jakie lubią moi domownicy. Każdy może dodać, takie jakie lubi.

Składniki

  • Mąka tortowa - 250 g
  • Drożdże świeże 12 g
  • Woda - 150 ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Szczypta soli
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • Pieczarki - 20 dag
  • Salami - 8 plastrów
  • Ser mozzarella - 20 dag
  • Bazylia - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłej wody trochę, tak aby po wymieszaniu , otrzymać konsystencję gęstej śmietany.

  2. Passatę wlać do małego garnka, dodać koncentrat, trochę pieprzu, szczyptę cukru.Gotować na wolnym ogniu, około 15 minut, doprawiając pod koniec bazylią.

  3. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć.

  4. Gdy drożdże podrosną,dodać do uprzednio wymieszanej mąki ze szczyptą soli, oliwą i ciepłą wodą . Zagnieść ciasto.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

  5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Blaszkę 35 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wklepać ciasto. Posmarować sosem pomidorowym.

  6. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach, posypać po cieście.

  7. Wyłożyć pieczarki.Na wierzch porwać nierównomiernie salami.

  8. Wstawić do piekarnika ,piec 17 - 20 minut.

Składniki
  • Mąka tortowa - 250 g
  • Drożdże świeże 12 g
  • Woda - 150 ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Szczypta soli
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • Pieczarki - 20 dag
  • Salami - 8 plastrów
  • Ser mozzarella - 20 dag
  • Bazylia - 1 łyżeczka
Składniki