Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Składniki
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotowały odlałam nadmiar wody z gotowania pozostawiając troszkę ponad poziom ziemniaków.
Wsypałam kaszę gryczaną suchą nie ugotowaną. Wymieszałam z gorącymi ziemniakami i stłukłam tłuczkiem. Przykryłam pokrywką i pozostawiłam tak do ostudzenia.
Kasza w połączeniu z gorącą wodą i ziemniakami napęczniała.
Kiedy już kasza i ziemniaki ostygły przełożyłam do dużej miski. Dodałam pokruszony ser biały, wbiłam jajka, wlałam śmietanę i wyrobiłam masę. Wlałam roztopione masło i mieszałam dalej. Kiedy grudki sera już się rozbiły w masie przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka miała wymiary 24×35 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 h 30 min.
Po upieczeniu odstawiłam do przestygnięcia.
Notatki: * piróg biłgorajski można jeść ze śmietaną * słoninkę trzeba stopić zanim doda się ją do masy * sera można dodać odrobinę więcej