pikantny pasztet z czerwonej soczewicy

Przepis dnia 2021-01-18
pikantny pasztet z czerwonej soczewicy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Wegetariański pasztet z dodatkiem pikantnej pasty paprykowej

Składniki

  • czerwona soczewica - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • pikantna pasta paprykowa salcasi lub harissa - 1 czubata łyżka
  • jajka - 3 szt
  • bułka tarta - pół szklanki
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć razem na oliwie.

  3. Wystudzoną soczewicę wrzucić do pojemnika blendera, dodać jajka i pastę paprykową, dokładnie zmiksować. Dodać podsmażoną cebulę i tartą bułkę, doprawić solą i pieprzem.

  4. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić do ostygnięcia.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 stycznia
super:)
Składniki
  • czerwona soczewica - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • pikantna pasta paprykowa salcasi lub harissa - 1 czubata łyżka
  • jajka - 3 szt
  • bułka tarta - pół szklanki
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
Składniki