Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne, a raczej wytrawne przekąski są mile widziane na każdym przyjęciu. Ponieważ będzie grill, będą goście, to muszą być i ptysie. na co dzień chrupnąć takie maleństwo do piwka też nie zaszkodzi...
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 34
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 50
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 26
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 34
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 50
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 26
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 98
Składniki
Zagotuj wodę z solą i margaryną, gotuj aż się rozpuści.
Wsyp mąkę i mieszaj, aż ciasto stanie się zwarte i będzie odchodziło od garnka. Zdejmij z ognia i przestudź.
Do przestudzonego ciasta wbij jajko i mieszaj, aż całe się dokładnie wmiesza. Podobnie wmieszaj kolejne jajka. Ciasto powinno być gładkie i tłustawe.
Za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej wyłóż nieduże porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem. Piecz w 180 st. C ok. 25 - 30 minut. Nie otwieraj piekarnika! Tak upieczone ptysie same w sobie są już przekąską. Ale można również nadziać je słodkim kremem lub pikantnymi pastami. Ja zrobiłem pastę z makreli (tyle, że w malakserze) i pastę mięsną. (przepisy na moim blogu - patrz stopka)