Pikantna brukselka

Pikantna brukselka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Uwielbiam brukselkę a takie danie może być jako dodatek do mięsa, albo jako danie na kolacje.

Składniki

  • ½ kg brukselki
  • 5 ziemniaków
  • 20 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 200ml koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Kostka rosołowa
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • Olej do prużenia
  • Sól
  • Chili

Przygotowanie

  1. 1. Ziemianki obrać, pokroić w grubszą kostkę i przesmażyć razem z czosnkiem na gorącym oleju.

  2. 2. Podlać jedną szklanką wody, doprawiać solą.

  3. 3. Pokroić kiełbasę w kostkę i dodać do ziemniaków.

  4. 4. Brukselkę obieram z liści wierzchnich i dodajemy do kiełbasy.

  5. 5. Dokładamy kostkę rosołową.
    6. Wszystko razem mieszamy z koncentratem pomidorowym.

  6. 7. Doprawiamy chili, ewentualnie solą.

  7. 8. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody.

  8. 9. Hartując wlewamy do brukselki, 2 minuty gotujemy.

  9. 10. Danie gotowe.
    11. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 29 stycznia 2019
Brukselka jest super i nie rozumiem ludzi, którzy jej nie lubią ;)
Pyszny i szybki do zrobienia przepis, no i... Czytaj całość »
Brukselka jest super i nie rozumiem ludzi, którzy jej nie lubią ;)
Pyszny i szybki do zrobienia przepis, no i jest chili ;p Mniami, 6+ ;)
GREGORHSPEED 29 stycznia 2019
Pyszny pomysł <3 Prezentacja na 6+, zazdraszczam. Wiem ile czasu zajmuje zrobienie "krok po kroku".
ErJot 30 stycznia 2019
Brukselka to moja miłość:) Uwielbiam wszelkie dania z nią w roli głównej:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg brukselki
  • 5 ziemniaków
  • 20 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 200ml koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Kostka rosołowa
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • Olej do prużenia
  • Sól
  • Chili
Składniki