Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 582
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 582
Składniki
Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem. Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta.
Masa: 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń. Gdy wystygnie wkręcić do masła.
biszkopt: białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem dopieczenia, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.
Biszkopt nasączyć syropem z gotowania śliwek (dodać trochę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.
składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić. Najlepiej ciasto kroić schłodzone. Smacznego