Pierś z kurczaka z owocami

Pierś z kurczaka z owocami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo delikatna przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wyglada :) Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Po obfitych daniach wigilijnych, drugiego dnia, będzie poezją dla żołądka

Przygotowanie

  1. Pierś podzielić na pół, usunąć ewentualne kostki i chrzastki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć krótko mięso z obu stron na rumiano. Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć obsmażone mięso, posolić i popieprzyć, podlać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie. Jeżeli nie mamy bulionu może być gorąca woda wymieszana łyżką naturalnej jarzynki.

  3. Odlewamy soki z owoców po 200 ml każdego. W sumie płynów ma być 500 ml ( bulion + soki ). Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° ok. 30-45 minut w zależności od wagi mięsa, często i obficie polewając bulionem i sokami.

  4. W tym czasie namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić.

  5. Po upieczeniu wyciągamy mieso na półmisek i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Jeżeli nie zużyliśmy całego soku podczas pieczenia to dodajemy resztę do gorącego ( ale nie wrzącego!) wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  6. Zimne mięso kroimy w grubsze plastry, układamy na półmisku obkładajac owocami z puszki i zalewamy gęstniejącym wywarem. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (5)

Docherro 13 grudnia 2019
Bardzo lubię mięsa połączone z owocami:)
ErJot 13 grudnia 2019
Super:) Też bardzo lubię połączenie mięsa z owocami:)
ElMar 13 grudnia 2019
Ślicznie podane:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki