pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini)

pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Są to łatwe i przepyszne pierożki z ciasta parzonego-znanego jako włoskie sofficini. Ja proponuję Wam do nich dwa proste farsze.

Składniki

  • CIASTO
  • 1 szklanka mleka (250ml)- 1 szklanka wody (250ml)
  • -50g masła lub margaryny- 1 łyżeczka soli
  • -2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
  • PANIERKA
  • -2 jajka- sól, pieprz -bułka tarta
  • i olej do smażenia
  • FARSZ 1
  • -100g sera żółtego- zioła prowansalskie- 100g dowolnej szynki
  • FARSZ 2
  • -200g pieczarek -1 mała cebula
  • -mały ząbek czosnku- łyżeczka masła
  • -sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Wodę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę oraz sól-zagotowujemy. Do gotującej się wody z mlekiem dodajemy mąkę i mieszamy do zgęstnienia (robimy jak ciasto parzone)Studzimy. Wystudzone ciasto podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy tak by stało się gładkie i elastyczne.

  2. FARSZ 1

    Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe paseczki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi.

  3. FARSZ 2

    Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy.
    Doprawiamy i gotowe :-)

  4. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi.

  5. Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem i obtaczamy w bułce tartej.

  6. Smażymy na złoty kolor.
    Można podawać z ketchupem lub dowolnym sosem albo soute :-)

Składniki
  • CIASTO
  • 1 szklanka mleka (250ml)- 1 szklanka wody (250ml)
  • -50g masła lub margaryny- 1 łyżeczka soli
  • -2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
  • PANIERKA
  • -2 jajka- sól, pieprz -bułka tarta
  • i olej do smażenia
  • FARSZ 1
  • -100g sera żółtego- zioła prowansalskie- 100g dowolnej szynki
  • FARSZ 2
  • -200g pieczarek -1 mała cebula
  • -mały ząbek czosnku- łyżeczka masła
  • -sól, pieprz do smaku
Składniki