Pierożki z ciasta francuskiego z boczkiem

Pierożki z ciasta francuskiego z boczkiem
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ola_kraszi
Idealne do barszczyku lub na imprezę podane z dipami

Składniki

  • Cisato francuskie 1 opakowanie
  • Boczek wędzony 2 grube plastry
  • Pieczarki ok 5 sztuk
  • Cebula 1 sztuka
  • Ser parmezan
  • Masło klarowane 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuścić masło klarowane i smażyć boczek, pieczarki oraz cebulę aż się zrumienią.

  2. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na równe kwadraty o boku ok 7cm. Na każdy z nich rozłożyć po łyżce farszu, posypać parmezanem i tworząc trójkąt zlepić boki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ciasta (ok 15 min w 200 stopniach). Wyjąć zarumienione pierożki i od razu każdy posypać szczyptą parmezanu.

  3. Wspaniale pasują do czerwonego barszczu, dipów lub same! By ładnej wyglądały przed włożeniem do piekarnika wierzch każdego pierożka posmarować żółtkiem ( o czym zapomniałam :) ) Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

irma 03 lutego 2014
te pierożki muszą być bardzo smaczne i bardzo syte. Kciuk
Doloressss 05 lutego 2014
wyglądają bardzo apetycznie, zabieram do książki :)
Konto usunięte 19 listopada 2014
Syci powinni być po zjedzeniu pierożków nasi goście, a pierożki mogą być sycące...
Składniki
  • Cisato francuskie 1 opakowanie
  • Boczek wędzony 2 grube plastry
  • Pieczarki ok 5 sztuk
  • Cebula 1 sztuka
  • Ser parmezan
  • Masło klarowane 1 łyżeczka
Składniki