Pierożki z ciasta francuskiego

Pierożki z ciasta francuskiego
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Smaczna przekąska do czerwonego barszczyku.

Składniki

  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Mięso pieczone lub gotowane 30 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Gęsta śmietana 2 łyżki
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Czarnuszka do posypania

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mięso zmielić, wbić jajko, dodać natkę pietruszki, bułkę tartą i śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto rozłożyć na stolnicy, wycinać szklanka kółka, kłaść farsz, zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor przez 20 minut

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 03 grudnia 2019
Apetycznie wyglądają :)
babciaaneczka 03 grudnia 2019
Myślę, że wycinanie kwadratów byłoby lepsze, bo nie powstawałyby ścinki ciasta, z którymi nie wiadomo, co... Czytaj całość »
Myślę, że wycinanie kwadratów byłoby lepsze, bo nie powstawałyby ścinki ciasta, z którymi nie wiadomo, co zrobić, a sam pomysł wspaniały,pozdrawiam:)
Składniki
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Mięso pieczone lub gotowane 30 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Gęsta śmietana 2 łyżki
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Czarnuszka do posypania
Składniki