Pierożki wigilijne

Pierożki wigilijne
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Smaczne pierożki na stół Wigilijny.

Składniki

  • Ciasto francuskie 2 opakowania
  • Jajka 2 szt.
  • Pieczarki świeże 1 kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Mozzarella 2 kulki
  • Ser żółty 10-15 dag
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ciasto rozłożyć na stolnicy i pokroić na kwadraty. Pieczarki, cebulę posiekać i usmażyć na maśle z przyprawami do smaku. Kłaść łyżką nadzienie na ciasto, położyć plasterek mozzarelli, złożyć na pół i dobrze zlepić. Gotowe pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym położyć plasterek żółtego sera i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut do zrumienienia. Podawać na Wigilię z czerwonym barszczykiem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 listopada 2019
Pyszotka:)
Składniki
  • Ciasto francuskie 2 opakowania
  • Jajka 2 szt.
  • Pieczarki świeże 1 kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Mozzarella 2 kulki
  • Ser żółty 10-15 dag
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło do smażenia
Składniki