Pierożki drożdżowe z mięsem oraz kapustą i grzybami

Pierożki drożdżowe z mięsem oraz kapustą i grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Przepis na proste w przygotowaniu tradycyjne pierożki drożdżowe z dwoma rożnymi farszami. Jest to danie którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Więcej informacji na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Farsz mięsny: 400 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, przyprawa do mięsa
  • Farsz kapusta z grzybami: 400 gramów kiszonej kapusty
  • 250 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz
  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 250 mililitrów mleka
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 gramów świeżych drożdży

Przygotowanie

  1. Farsz mięsny:

    • Do garnka dodajemy 2 łyżki oleju, następnie pokrojone mięso, łyżeczkę przyprawy do mięsa i dusimy przez 40 minut
    • Po tym czasie mięso mielimy w blenderze na drobną masę do której dolewamy wywar po gotowaniu, całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
    • Jeśli zmielone mięso wyjdzie za suche dolewamy łyżkę wody oraz oleju i próbujemy
    • Na koniec mięso doprawiamy solą oraz pieprzem

    Farsz kapusta z grzybami:

    • Kapustę kiszoną odciskamy z soku, drobno siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 30 minut
    • Po ugotowaniu kapustę dobrze odciskamy z wody i przekładamy do misy
    • Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy osobno na patelni a po usmażeniu dokładamy do kapusty
    • Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia

  2. Ciasto:

    • Pokruszone drożdże rozrabiamy z częścią letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut
    • Do zaczyny drożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym
    • Kiedy ciasto nabierze sprężystości, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut
    • Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy podsypując mąką, dzielmy na 2 cześć i ponownie odstawiamy na 15-20 minut
    • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 3 mm, wykrawamy okręgi za pomocą dużej szklanki i nakładamy farsz (1 łyżka na pieroga)
    • Pierogi lepimy sklejając brzegi i układamy na blaszy pokrytej papierem do pieczenia
    • Brzegi pierogów dekorujemy widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem
    • Tak przygotowane pierogi pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 17 grudnia 2019
Uwielbiam pieczone pierożki:)
konhambos 18 grudnia 2019
apetyczne!
Składniki
  • Farsz mięsny: 400 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, przyprawa do mięsa
  • Farsz kapusta z grzybami: 400 gramów kiszonej kapusty
  • 250 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz
  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 250 mililitrów mleka
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 gramów świeżych drożdży
Składniki