Pierogi z piekarnika z serem

Pierogi z piekarnika z serem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dzisiaj przedstawiam Wam małą drobną przekąskę na słodko - pierogi z serem. Ale nie są to takie zwyczajne pierogi, tylko z piekarnika :) Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe i nadzienie z białego twarogu to sukces tego przepisu. Świetnie nadadzą się na śniadanie, kolację czy też nawet mały deserek w ciągu dnia. Najlepiej smakują z musem malinowym :) Gwarantuje, że dzieciom też one zasmakują, zwłaszcza ja pomogą lepić. :)

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka pszenna tortowa 250 g.
  • Mąka orkiszowa 250 g.
  • Drożdże świeże 30 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ciepłe mleko 250 ml
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Masło 2 łyżki
  • Uwaga! Z podanej ilości wychodzi ok. 30 małych pierożków.
  • NADZIENIE
  • Twaróg biały 200 g
  • Cukier waniliowy ilość wg. smaku
  • Żółtko 2 szt.
  • WIERZCH PIEROGA
  • Jajko 1 szt.
  • Mak kilka łyżeczek

Przygotowanie

  1. Drożdże rozdrobnić z cukrem, dolać odrobinę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie.

    Mąki przesiać przez sitko, wbić jajko, dodać sól, mleko, masło i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiać ciasto, najlepiej rękami i to na blacie posypanym mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryć ściereczką i zostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu (powinno podwoić objętość).

    W między czasie przygotować farsz. Ser rozdrobnić widelcem, dodać żółtka i cukier, dobrze wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na ciasto położyć farsz z twarogu i wykrawać pierogi (ja użyłam zwykłej szklanki), następnie wyrobić ładny brzeg.

    Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 15 min.

  2. Najlepiej smakują na ciepło.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (9)

bryssska 07 marca 2018
Takich to jeszcze nie jadłam ;-)
Nevermore 07 marca 2018
Powiem szczerze, że z "francuzem" robiliśmy podobne wiele razy, ale z drożdżowym jeszcze nie.
Więc... Czytaj całość »
Powiem szczerze, że z "francuzem" robiliśmy podobne wiele razy, ale z drożdżowym jeszcze nie.
Więc co? Trzeba będzie wypróbować, bo bardzo apetycznie wyglądają i tak też zapewne smakują, a łasuchów w domu sporo :D
Futka 07 marca 2018
Ale zjadłabym takie pierożki! <3 Wyglądają niezwykle apetycznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO
  • Mąka pszenna tortowa 250 g.
  • Mąka orkiszowa 250 g.
  • Drożdże świeże 30 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ciepłe mleko 250 ml
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Masło 2 łyżki
  • Uwaga! Z podanej ilości wychodzi ok. 30 małych pierożków.
  • NADZIENIE
  • Twaróg biały 200 g
  • Cukier waniliowy ilość wg. smaku
  • Żółtko 2 szt.
  • WIERZCH PIEROGA
  • Jajko 1 szt.
  • Mak kilka łyżeczek
Składniki