Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Wolę ruskie, a jeśli z mięsem to tylko podsmażane :)

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szlanki ciepłej wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Robimy farsz: mięso gotujemy, pod koniec gotowania solimy, odstawiamy. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Gdy cebulka i czosnek nam się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Robimy ciasto: łączymy mąkę z jajkami i oliwą. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej. Gdy dodamy zimnej wyjdą nam kluchy. Dzielimy na 2 części, żeby nie wyschło podczas wałkowania. Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki

  3. Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi.

  4. Gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie, odcedzamy.

  5. Podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek (tak jak lubimy).

  6. Podajemy z podsmażanym boczkiem, cebulką, szczypiorkiem, śmietaną lub barszczem.

  7. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (8)

kstr54 21 sierpnia 2011
a co z miesem??takie z garnkadodajemy do tej cebulki??,mieso powinno byc przemielone przez maszynke! ja to... Czytaj całość »
a co z miesem??takie z garnkadodajemy do tej cebulki??,mieso powinno byc przemielone przez maszynke! ja to wiem,ale..sa osoby (mlode) kuchareczki co nie wiedza co z tym fantem zrobic przepisy pisze sie jasno ze zrozumieniem, mysle ,ze ci to sie wymsknelo,pozdrawiam
agnieszkacrow 21 sierpnia 2011
są 2 szkoly, jedni kupują mięso, gotują a potem mielą, ja natomiast kupiłam gotowe mielone, ugotowałam i... Czytaj całość »
są 2 szkoly, jedni kupują mięso, gotują a potem mielą, ja natomiast kupiłam gotowe mielone, ugotowałam i odcedziłam, następnie dodałam do cebulki zeszklonej na patelni, smacznego :)
kibi87 21 sierpnia 2011
ale smakowite zdjęcie, mam ochotę na te pierogi !!:D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szlanki ciepłej wody
  • sól i pieprz do smaku
Składniki