Pierogi smażone

Przepis dnia 2010-12-28
Pierogi smażone
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Znakomite na ciepło i na zimno. Doskonałe do barszczu czystego.

Składniki

  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • jajko, 1 sztuka
  • drożdże instant, 8 g
  • olej, 1 łyżka
  • ciepłe mleko, 3/4 szklanki
  • cukier, łyżeczka
  • sól, szczypta
  • olej do smażenia
  • farsz np. grzyby z cebulką

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, jajko, olej, cukier i sól. Zagnieść ciasto.

  2. Rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.

  3. Ja zrobiłam farsz z drobno pokrojonych pieczarek przesmażonych z cebulką. Na końcu doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem.

  4. Z tego ciasta wychodzi ca 40 pierogów.

Komentarze do przepisu (18)

nero78 22 grudnia 2010
Przepysznie wyglądają :)
madzia1208 23 grudnia 2010
Są naprawdę pyszne.Robię podobne tylko smażę na płytkim oleju.
Ivette 23 grudnia 2010
Jejku..ale musza byc pyszne..:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • jajko, 1 sztuka
  • drożdże instant, 8 g
  • olej, 1 łyżka
  • ciepłe mleko, 3/4 szklanki
  • cukier, łyżeczka
  • sól, szczypta
  • olej do smażenia
  • farsz np. grzyby z cebulką
Składniki