Pierogi razowe ze śliwką

Pierogi razowe ze śliwką
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
wigilijny przysmak

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki żytniej razowej
  • 25 dag mąki białej przennej
  • 1/2 szkl ciełej wody
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • .................
  • FARSZ:
  • 30 dag śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego

Przygotowanie

  1. Dnia poprzedzającego chwalebny dzień konsumpcji zagotowujemy razem wszystkie składniki farszu wraz z wodą ( tak by zakryła śliwki) , gotujemy ok. 5 min i pozostawiamy do rozmoczenia śliwek.

  2. Dnia następnego śliwki odcedzamy , lekko odciskamy i drobniutko kroimy- farsz gotowy.

  3. Ciasto : zaparzamy kawę w 1/3 szkl. wrzątku i rozpuszczamy w nim także cukier waniliowy i cynamon. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy wraz z przestudzoną kawą ewentualnie dodając wody.

  4. Wałkujemy ciasto na pierogi nieco grubsze niż zwykle , a w przypadku braku lepkości ranty pierożków smarujemy wodą przed zlepieniem. Pierożki gotować należy 2 min od wypłynięcia i podawać z masłem rozpuszczonym wraz z cukrem SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 04 grudnia 2012
świetne są, na bank wypróbuję, 5 !
berbel 19 grudnia 2012
Robię takie pierogi ale jak tylko zagotuje suszone śliwki (ok. 10 min) to jeszcze gorace natychmiast je ucieram na... Czytaj całość »
Robię takie pierogi ale jak tylko zagotuje suszone śliwki (ok. 10 min) to jeszcze gorace natychmiast je ucieram na coś w rodzaju powidła i potem (po dodaniu cukru , cynamonu) i po sotudzeniu wkładam je w pierogi. polecam tez ten sposób. Berbel
berbel 19 grudnia 2012
Robie podobne pierogi ale po ugotowaniu (ok. 10 min.) miękkie i gorace śliwki ucieram z przyprawami (cukier i... Czytaj całość »
Robie podobne pierogi ale po ugotowaniu (ok. 10 min.) miękkie i gorace śliwki ucieram z przyprawami (cukier i cynamon) na powidło i po ostudzeniu wkładam do pieroga - sa super. Polecam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 25 dag mąki żytniej razowej
  • 25 dag mąki białej przennej
  • 1/2 szkl ciełej wody
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • .................
  • FARSZ:
  • 30 dag śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
Składniki