Pierogi drożdżowe ukraińskie na Wigilię i Święta

Pierogi drożdżowe ukraińskie na Wigilię i Święta
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: monika1978
To przepis M. Kuronia podobnie, jak pierożki kurpiowskie polecam bo są delikatne w smaku i bardzo łatwe do przygotowania. Smacznego.

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 g mąki najlepiej do ciast drożdżowych Typ 550
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 125 ml kwaśnej śmietany 22%
  • 100 g masła
  • sól, cukier ok. łyżeczki
  • Farsz:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 400 g marchewki
  • 250 ml wywaru warzywnego, np. kostka warzywna
  • 1 mała cebula
  • 2 - 3 łyżki masła
  • sól, cukier do smaku ok. łyżeczki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą być w temperaturze pokojowej, najlepiej przygotować godzinę, wcześniej.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, kawałki masła, pokruszone drożdże, cukier, śmietanę oraz surowe jajka.
    Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 1/2 godziny.

  2. Farsz

    Marchewkę obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości.

    3 jajka gotujemy na twardo i siekamy.

    Obraną cebulę kroimy i podsmażamy na maśle.

    Ugotowane marchewki odcedzamy i przecieramy lub miksujemy, następnie dodajemy pokrojone jajka, cebulę, mieszamy, doprawiamy solą i cukrem.

  3. Ciasto wałkujemy podsypując stół mąką, wykrawamy krążki o średnicy ok.10 cm., na każdy wykładam farsz i zlepiamy.

    wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

    Pieczemy 25 minut w 180 stopniach ( góra/ dół ), na środku.

    Z porcji wychodzi ok. 30 sztuk, po 15 na każdej blaszce.
    Ja piekę z podwójnej porcji, bo są przepyszne i można jeść bez końca.
    Serdecznie polecam.

Komentarze do przepisu (2)

rosynka 22 grudnia 2015
Pani Moniko, pierogi moze i smaczne, ale nie jest to danie na wigilie i tym bardziej na wigilie ukrainska. Do Dan... Czytaj całość »
Pani Moniko, pierogi moze i smaczne, ale nie jest to danie na wigilie i tym bardziej na wigilie ukrainska. Do Dan wigilijnych nie moga byc dodawane jajka i smietana. Na Ukrainie wigilia sklada sie wylacznie z postnych dan bez miesa i nabialu.
monika1978 22 grudnia 2015
Przepis ten pochodzi z książeczki M. Kuronia pt. Wigilia i Święta w regionach Polski i Europy, i widnieje pod... Czytaj całość »
Przepis ten pochodzi z książeczki M. Kuronia pt. Wigilia i Święta w regionach Polski i Europy, i widnieje pod nazwą Pierogi drożdżowe ukraińskie. Pozdrawiam.
Składniki
  • Ciasto:
  • 350 g mąki najlepiej do ciast drożdżowych Typ 550
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 125 ml kwaśnej śmietany 22%
  • 100 g masła
  • sól, cukier ok. łyżeczki
  • Farsz:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 400 g marchewki
  • 250 ml wywaru warzywnego, np. kostka warzywna
  • 1 mała cebula
  • 2 - 3 łyżki masła
  • sól, cukier do smaku ok. łyżeczki
Składniki