Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku

Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: aaasikkk
Wegańsko, bezcukrowo, bezglutenowo! Wegański odpowiednich tradycyjnego śledzika w oleju, przyprawiony niekonwencjonalnie bo przyprawami korzennymi i piernikowymi.

Składniki

  • 200g świeżych boczniaków
  • 1 mała cebula
  • olej roślinny - do smażenia boczniaków
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka syropy z agawy
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 1 nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta soli - do smaku

Przygotowanie

  1. Boczniaki obsmażyć na oleju z obydwu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni, kłaść na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia, a następnie pokroić w cienkie plastry.

    Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.

  2. Przygotować zalewę olejową. Do wysokiego naczynia wlać olej i dołożyć resztę płynnych składników. Na końcu dorzucić przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem przez kilka minut, do dokładnego połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy.

  3. W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć".

Komentarze do przepisu (3)

Futka 20 stycznia 2016
Wspaniałe! Pychoty! :D
aaasikkk 26 stycznia 2016
Polecam zwłaszcza zalewę. Pasuje i do boczniaków i do tradycyjnych śledzików. Naprawdę pycha! :)
Maudie 01 grudnia 2016
Muszę spróbować bo takich jeszcze nie jadłam:)
Składniki
  • 200g świeżych boczniaków
  • 1 mała cebula
  • olej roślinny - do smażenia boczniaków
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka syropy z agawy
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 1 nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta soli - do smaku
Składniki