Piernik przekładany

Piernik przekładany
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dalijka
Pyszny, świateczny piernik:)

Składniki

  • Ciasto:mąka pszenna, 1 i 3/4 szklanki
  • cukier, 0,5 szklanki
  • miód płynny, 200g
  • Miękkie masło, 125 g
  • jajka, 3
  • śmietana 18%, 3 czubate łyżki
  • przyprawa korzenna do piernika, 1,5 łyżki
  • kakao (opcjonalnie, dla koloru), 1,5 łyżki
  • polewa, .
  • do przełożenia: dżem śliwkowy, 290 g
  • powidła śliwkowe*, 290 g
  • galaretka morelowa**, 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem następnie oddawać po 1 żółtku i ucierać dalej. Następnie porcjami dodawać miód oarz mąkę wymieszanbą z przyprawą, sodą kakao i śmietanę. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z ciastem.

  2. Ciasto przelać do głębokiej keksówki 32 cm. (ciasto rośnie dosyć wysokie. Ja piekłam na blaszcze o wymiarach 28 na 23 cm.

  3. Piec w temperaturze 165 stopni przez 50- 60 min . Sprawdzić patyczkiem czy upieczone, jeśli jest suchy ciasto gotowe. Ciasto ostudzić i przełożyć powidłami. *użyłam 0k. 500g powideł śliwkowych i ** galaretkę brzoskwiniową.

  4. Dzem + powidła zagotować i wsypać galaretkę wymieszać dokładnie. Odstawić na chwilę do ostygnięcia i przekładać lekko ciepłymi żeby zbyt bardzo nie stężały. CIast pieczone z keksówki przekroić na 3 blaty, a na blaszcze wystarczy na 2. Gotowe ciasto polać polewą. Przepis z blogu http://mojewypieki.blox.pl/html.

Komentarze do przepisu (3)

nelakornelia 05 grudnia 2010
Super przepis, właśnie takiego chciałam, nie jest skąplikowany, a ja zawsze miałam stracha przed pieczeniem... Czytaj całość »
Super przepis, właśnie takiego chciałam, nie jest skąplikowany, a ja zawsze miałam stracha przed pieczeniem piernika, no a teraz się odwarzę :D
dalijka 05 grudnia 2010
no ja też po raz pierwszy się odważyłam upiec:) ale radzę zmiejszyć ilość powideł albo rozłożyć na dwie... Czytaj całość »
no ja też po raz pierwszy się odważyłam upiec:) ale radzę zmiejszyć ilość powideł albo rozłożyć na dwie cieńsze warstwy j:) powodzenia w pieczeniu:)
Robert07 26 listopada 2018
Ile sody, bo jakoś nie mogę znaleźć w składnikach ?
Składniki
  • Ciasto:mąka pszenna, 1 i 3/4 szklanki
  • cukier, 0,5 szklanki
  • miód płynny, 200g
  • Miękkie masło, 125 g
  • jajka, 3
  • śmietana 18%, 3 czubate łyżki
  • przyprawa korzenna do piernika, 1,5 łyżki
  • kakao (opcjonalnie, dla koloru), 1,5 łyżki
  • polewa, .
  • do przełożenia: dżem śliwkowy, 290 g
  • powidła śliwkowe*, 290 g
  • galaretka morelowa**, 1 sztuka
Składniki