Pierniczki

Pierniczki
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sandra1
Pyszne pierniczki im starsze tym lepsze.... !

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pierniczki ulubionymi foremkami.

  2. Piec na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w tem.180̊ C

  3. LUKIER: do miseczki wlać trochę ciepłej wody i wsypać trochę cukru pudru. Konsystencja powinna być taka aby rozsmarować lukier na pierniczkach ale nie powinno z nich spływać. LUKIER - można w łatwy sposób pofarbować dodając do niego np. troszkę soku z marchwi lub buraków, curcumy, soku z wiśni itp.

  4. Z podanych proporcji wychodzi około 4 - 5 blaszek pierniczków.

  5. Pierniki powinny troszkę poleżeć ale u mnie znikały już od pierwszego dnia (na początku wydają się twarde ale później dosłownie rozpływają się w ustach) SMACZNEGO ...........

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 22 kwietnia 2012
Fajny, prosty przepis, muszę wypróbować, może wreszcie się nauczę :)
kasia1978 23 kwietnia 2012
125g to chyba pół margaryny a nie 1/4,
1,5 szkl. cukru i 18 łyżek miodu to nie za dużo słodkości?
Konto usunięte 23 kwietnia 2012
Margaryna Kasia jest też w takich dużych kostkach po 500g, to może o 1/4 takiej jej chodziło.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki