Pierniczki

Pierniczki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Pyszne ciastka, na pewno wszystkim znane.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i siekać nożem. Dodać miód i jajka, dalej siekać, po czym wyrobić ciasto rękami na jednolitą masę. Można włożyć na godzinę do lodówki, ale nie trzeba.

  2. Rozgrzać piekarnik do 150-160 st (termoobieg), 180 st (bez termoobiegu).

  3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać różne kształty. Układać na blasze do pieczenia i piec nie dłużej niż 17 minut. Ciastka powinny być lekko niedopieczone, niż spieczone.

  4. Ostudzone pierniczki można polukrować.

Komentarze do przepisu (12)

Tosca 09 grudnia 2009
Proste i smaczne. :) Dodaję do ulubionych.
wioleta333 09 grudnia 2009
suuuuuper.....
Mateusz15 09 grudnia 2009
Chcę dodać, iż pierniczki te są po upieczeniu twarde i należy je włożyć do metalowego pudełka, aby... Czytaj całość »
Chcę dodać, iż pierniczki te są po upieczeniu twarde i należy je włożyć do metalowego pudełka, aby zmiękły. Pozdrawiam i polecam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki