Pierniczki

Pierniczki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Pierniczki na świąteczny czas.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 80 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Przepis na lukier
  • białko z jednego jajka
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

  1. Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia.
    Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i roztrzepane jajko. Przestudzony miód i masło. Wszystko dokładnie wymieszać łopatka lub mikserem, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Wszystko przełożyć na stolnicę wysypaną mąka.
    Wyrobione ciasto owijamy w folę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta.
    Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układając trzeba zostawić małe odstępy bo pierniczki rosną).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut.
    Pierniczki lukrujemy według uznania.

  2. Białko delikatnie ubić do spienienia, następnie powali partiami dodawać cukier puder.
    Gdy jest biały i gęsty jak śmietana lukier możemy uznać za doskonały i możemy zacząć dekorować przestudzone pierniczki.

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 13 grudnia 2020
Pyszotka:)
marysia11082 13 grudnia 2020
Piękne
Maudie 13 grudnia 2020
Pyszne,pachnące no i widzę że jest napisane "dla ciebie" więc biorę jak dla mnie :D:D:D:D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 80 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Przepis na lukier
  • białko z jednego jajka
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
Składniki